
Historisk sejr mod berygtet spyware-producent
Efter flere års juridisk kamp har den globale tech-gigant Meta netop vundet en vigtig retssag mod det israelske spyware-firma, NSO Group. Det amerikanske selskab, der bl.a. ejer WhatsApp, blev tilkendt en erstatning på hele 167,25 millioner dollars. Retten i Californien slog fast, at NSO Group var ansvarlig for hacking-angreb mod mindst 1.400 WhatsApp-brugere ved hjælp af den kontroversielle Pegasus spyware.
Pegasus: spionværktøjet, der kan overvåge alt
Pegasus er en avanceret type spyware, der gør det muligt at tage kontrol over en brugers telefon uden vedkommende opdager det. Pegasus kan aktiveres alene ved et opkald på WhatsApp – brugeren behøvede endda ikke at besvare opkaldet, før softwaren blev installeret og aktiveret. Når telefonen først er infiltreret, kan spyware-programmet omgående få adgang til offerets kamera, mikrofon, placering, e-mails og beskeder.
Det er især alarmerende, da angrebet har været rettet mod aktivister, journalister, diplomater og andre personer, som arbejder med potentielt følsomme oplysninger og kritiske samfundsforhold.
Meta og Apple går til offensiv mod spyware-industrien
Meta sagsøgte NSO Group allerede tilbage i 2019, da sikkerhedseksperter fra aktivistgruppen Citizen Lab afslørede den kritiske svaghed i WhatsApp. Meta's juridiske aktion markerer en vigtig linje i sandet mod spyware-virksomheder, som hidtil er gået under radaren uden store konsekvenser.
Men Meta står ikke alene med udfordringerne mod NSO Group. Apple har også anlagt retssag mod den israelske spyware-producent på vegne af iPhone-brugere, der ligesom WhatsApp-brugerne er blevet mål for Pegasus-angreb. Allerede sidste år advarede eksperter på We❤️Apple om betydningen af at beskytte sine Apple-enheder optimalt mod spyware og andre digitale trusler.
Økonomien i dommen sender vigtigt signal
Udover den enorme erstatningssum på 167,25 millioner dollars blev Meta også tilkendt yderligere 444.719 dollars i kompensation. Virksomheden understreger i en pressemeddelelse, at denne dom er en milepæl i kampen for øget digital sikkerhed og privatliv. Ifølge Meta kan dommen mod spyware-producenten blive en vigtig præcedens og sende kraftige signaler til andre skadelige aktører på online-markedet.
"Retten viser med afgørelsen tydeligt, at virksomheder som NSO, der beskæftiger sig med spredning af ulovlig spyware, vil blive holdt ansvarlige." sagde en talsmand for Meta efter retssagen.
Fremtidig beskyttelse mod skadeligt software på agendaen
Meta stopper ikke her. Tech-giganten vil nu forsøge at sikre en permanent retskendelse, der forhindrer NSO Group i fortsat opførsel og målrettet angreb mod WhatsApp og dets brugere. Derudover vil Meta donere en endnu ikke offentliggjort sum penge til organisationer, der arbejder for beskyttelse af digitale rettigheder og mod udbredelse af spyware og overvågningsteknologier.
NSO Group anker afgørelsen
Hos NSO Group ser man dog anderledes på sagen. Virksomhedens talsmand Gil Lainer siger, at NSO vil gennemgå afgørelsen nøje og overveje mulige juridiske skridt, herunder at appellere dommen.
Det ser altså ud til, at kampen omkring spyware-sager langt fra er slut endnu. For danske Apple- og WhatsApp-brugere er denne udvikling værd at følge tæt, da disse spyware-teknologier tidligere har vist sig at være en stor trussel mod privatlivets fred og datasikkerheden.
Læs mere om teknologitrends og hvordan du bedst beskytter dine Apple-enheder på We❤️Apple, Danmarks populæreste Apple-univers.
Udforsk andre spændende tech-historier på We❤️Apple her.