Gratis levering ved bestilling over 500 DKK

CLINEX LCD 200ML - Skærmrens

CLINEX LCD 200ML - Skærmrens

59,00 kr

Tilføj til kurv
Billede af en robotaxi omgivet af biler.

Surge Pricing – en velkendt irritation

Vi har nok alle oplevet frustrationen på egen krop: Man åbner Uber- eller Lyft-appen, indtaster sin destination og opdager til sin store ærgrelse, at prisen pludselig er blevet mangedoblet som følge af den berygtede "surge pricing". Denne prisstigning er en af ridehail-selskabernes mest kontroversielle opfindelser. Selvom kunder ofte klager over de stigende priser, har selskaber som Uber og Lyft fastholdt, at konceptet faktisk hjælper forbrugerne ved at motivere flere chauffører til at komme på vejene, hvilket nedbringer ventetider (kilde).

Når robotaxier adopterer prisstigninger

Menneskelige chauffører og højere betaling giver ganske fin mening. Men nu rejser der sig et langt mere kompliceret spørgsmål: Hvorfor anvender robotaxi-virksomheder som Waymo også surge pricing? Robotaxier er i hastig vækst og kører netop nu i områder som San Jose i Californien og helt til Washington D.C., hvor Waymo allerede tilbyder fuldautomatiske kørsler.

Førerfrie biler kræver ikke ekstra chauffører

Waymo – Googles søsterselskab under Alphabet paraplyen – har allerede rullet selvkørende biler ud på store dele af det amerikanske marked, og planerne om global ekspansion, herunder potentielt også i Danmark, er undervejs. Alligevel har firmaet valgt at annoncere en prisstruktur med variabel taksering, der minder om Uber og Lyfts surge pricing-model.

I modsætning til traditionelle tjenester, hvor højere priser kan øge incitamentet til at flere chauffører logges på og dermed udvide udbuddet, giver dette med førerløse robotaxier ikke samme mening. Efter robotaxiflåden først er implementeret, kan udbuddet ikke bare skalere op ved at give AI'en en ekstra god betaling. Surge pricing fra robotaxier handler derfor ikke om at lokke chauffører til, men snarere om at regulere efterspørgslen i peak-perioder, hvor alternativ transport kan være svær at finde.

Jo højere efterspørgsel, jo højere pris?

Tidligere anvendte også robotaxi-virksomheden Cruise lignende prisstrategier. Selvom virksomheden siden har trukket sig ud af markedet, lægger dette altså op til en potentiel ny norm, hvor prisændringer skal regulere efterspørgslen – snarere end udbuddet. Denne tendens kan påvirke hvordan vi oplever og accepterer transporttjenester, når – og hvis – selvkørende biler kommer til Danmark.

Robotaxier kan blive en del af danskernes hverdag

Hos We❤️Apple ser vi spændt på udviklingen af autonome teknologier, herunder robotaxier, som kan være lige rundt om hjørnet for danske brugere. Danmark er kendt for at være hurtigt med ny teknologi, og med Apple rygtet til at interessere sig for førerløse teknologier gennem sit Apple Car-projekt, følger vi udviklingen tæt. Robotaxier, der kan minde om noget Apple ville præsentere, kan sagtens være Danmarks fremtidige transportmiddel.


Vil danskerne acceptere robotaxiers variable priser?

I takt med at teknologien bliver implementeret globalt, vil danskerne skulle vænne sig til en ny virkelighed, som muligvis omfatter også variable priser. Er vi klar til at betale mere i myldretiden for at køre med en selvkørende bil? Det bliver afgørende, om virksomhederne kan forklare fordelen tydeligt nok.

Robotaxier kan potentielt reducere trængsel, forbedre trafiksikkerheden og gøre transporten mere miljøvenlig. Men kan vi acceptere, at priserne svinger alt efter tidspunkt og efterspørgsel?

Læs mere og følg udviklingen tæt med We❤️Apple

Vi følger hos We❤️Apple spændt udviklingen og holder dig opdateret på alt omkring teknologiens seneste fremskridt. Robotaxier og selvkørende biler er kun begyndelsen af det vi kalder den næste teknologiske revolution!

Læs hele den oprindelige artikel på The Verge.

Eller udforsk flere spændende emner direkte her på siden: Klik her for at søge efter flere nyheder og artikler på We❤️Apple.